nuffnang

10 January 2011

resepi ibu mertuaku


ini adalah resepi daripada ibu mertuaku.menurut beliau,resepi ini dipelajari daripada rakannya yang sememangnya berasal dari singapore ketika zaman muda dahulu.terdapat sedikit makna tersirat daripada bahan2 yang digunakan didalam resepi ini dan kenapa ia diberi nama bihun singapore.tetapi,malangnya saya tidak dapat kemukakan disini kerana terlupa...hehehe...tetapi walau bagaimanapun...saya tetap akan cuba mencari maknanya itu...
RESIPI BIHUN SINGAPORE
Bahan2:
Bihun 1 paket                                                                    
Daging cincang ½ kg                                                          
Udang ½ kg                                                                       
Lada putih 100gm (ikut cita rasa)                                  
Bawang putih 1 labu  
Sawi     
Kobis  
Tomato                                                 
Telur goreng yg dihancurkan (anggaran dlm 10bj
Sedikit air (anggaran 500ml)
Garam cukup rasa.
Cili hijau (dijerukkan)
Minyak utk menumis sedikit

Cara2 memasak
Rendam bihun selama 15 min (separuh lembut)

Tumiskan bwg putih bersama lada putih.masukkan air dan daging kisar.Tunggu sehingga daging agak lembut(jika menggunakan daging ketul).Masukkan udang selama 3min kemudian asingkan udang dlm bekas yg lain(utk mengelakkan udang hancur).Masukkan garam secukup rasa(x perlu ajinomoto kerana air drpd daging & udang td sudah memadai utk rasa yg enak).

Setelah itu, barulah dimasukkan bihun bersama2 sayuran sawi dan kobis.Kacau sedikit kemudian tutup WOK dan biarkan dgn api perlahan selama 20 min.Pastikan air tdk terlalu banyak kerana ini akan membuatkan bihun menjadi terlalu lembik.
Setelah 20min, masukkan telur hancur dan tomato kacau dgn rata.Angkat dan hidangkan bersama cili jeruk.

No comments: